“We kunnen alvast kort verklappen dat de gemiddelde kosten voor een verzuimverzekering tussen de 1,5% en 5,5% van de totale loonkosten liggen.”
Wat is een verzuimverzekering?
Laten we beginnen bij het begin. Want waarom bestaat de verzuimverzekering? Wettelijk is bepaald dat een werknemer zijn loon (gedeeltelijk) krijgt doorbetaald bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dit is een fijne gedachte voor de werknemer. De keerzijde is dat dit financiële risico’s met zich meebrengt voor de ondernemer. Precies voor deze financiële risico’s hebben verzekeraars een verzuimverzekering bedacht. Deze verzekering keert, afhankelijk van de gekozen dekking, het loon uit van een zieke werknemer.
Wat kost een zieke werknemer?
Verzuim is er in vele soorten en maten. De griep en verkoudheid zijn hierin de bekendste varianten. Toch is er de afgelopen jaren een forse stijging te zien in psychisch verzuim. Hierbij moet u denken aan verzuim wat stress-gerelateerd is zoals een burn-out. Inmiddels is 35% van het langdurig verzuim te wijten aan psychische klachten.
Ondanks al deze cijfers vergissen veel ondernemers zich in de daadwerkelijke kosten van verzuim. Het blijft namelijk niet alleen bij de loondoorbetaling van de zieke werknemer. Ook vervanging van een zieke werknemer en extra kosten voor de re-integratie van een zieke werknemer zijn kosten die veel ondernemers vergeten. Volgens een studie van ArboNed liggen de gemiddelde kosten van een zieke werknemer op € 250,- per dag. Uit ervaring kunnen wij zeggen dat dit vele malen hoger is dan ondernemers in eerste instantie denken.
Om de kosten bij verzuim te beperken, sluiten veel ondernemers een verzuimverzekering af. De verzuimverzekering zorgt er dan voor dat de kosten voor loondoorbetaling in ieder geval gedekt zijn.
De voordelen van een verzuimverzekering
Het grote voordeel van een verzuimverzekering is dat deze volledig naar eigen situatie samen te stellen is. Geen enkel bedrijf is tenslotte hetzelfde. Waar het ene bedrijf zijn loonkosten al vanaf 10 werkdagen vergoed wilt hebben, kan het andere bedrijf er voor kiezen om deze pas na drie maanden te ontvangen. Bedrijven kunnen daarom diverse onderdelen, zoals het verzekerde percentage van het loon, eigen risico periode en werkgeverslasten, naar eigen situatie verzekeren. Zo bent u verzekerd naar uw eigen situatie.
Factoren van invloed op de premie verzuimverzekering:
- Bedrijfsactiviteiten
- Aantal werknemers
- Verzuimpercentages van voorgaande jaren
- Verzekerd percentage van het loon
- Eigen risico periode
- Werkgeverslasten meeverzekeren
Voorbeeld 1: Internetbureau (Kantoorpersoneel)
2,35%
Voorbeeld 2: Schoenenwinkel (Commercieel Personeel)
3,39%
Voorbeeld 3: Bouwbedrijf (Zware handarbeid)
4,55%