Verzuimverzekering vergelijken?
- Altijd een onafhankelijk voorstel en advies. Beloofd!
- Altijd direct persoonlijk contact met Dennis of Cliff
- Beoordeeld met een 9.8 uit meer dan 60+ beoordelingen
Gaat u uw eerste werknemer in dienst nemen? Of gaat u meer werknemers in dienst nemen? In beide situaties komt er altijd veel op u af. Zo is ook de verzuimverzekering vergelijken een belangrijk onderdeel. Wij hebben daarom de veelgestelde vragen op een rij gezet:
De veelgestelde vragen
1. Hoeveel loon moet ik mijn werknemer doorbetalen wanneer hij/zij ziek is?
Volgens de wet, Artikel 7:629 Burgelijk Wetboek, heeft iedere zieke werknemer recht op 70% van zijn loon. Het is echter belangrijk om altijd de CAO en het arbeidscontract te controleren. In veel CAO’s zijn namelijk hogere percentages afgesproken. Daarnaast zien wij dat werkgevers, die niet gebonden zijn aan een CAO, zelf hogere percentages af kunnen spreken in het kader van goed werkgeverschap.
2. Hoelang moet ik het loon van een zieke werknemer doorbetalen?
De duur van de loondoorbetalingsplicht hangt volledig af van het soort contract dat een werknemer heeft:
3. Wat dekt de verzuimverzekering precies?
Doordat elk bedrijf anders is, en ook andere verplichtingen heeft, is de verzuimverzekering zeer flexibel in te stellen. Er bestaat de mogelijkheid om de verzuimverzekering geheel naar eigen situatie in te richten.
Dekkingsmogelijkheden Verzuimverzekering:
1. Verzekerd percentage:
Hiermee bepaal je welk percentage van het loon de verzekeraar uitkeert wanneer een werknemer arbeidsongeschikt is. Er is de mogelijkheid om zowel het 1e als het 2e jaar een percentage tussen de 100% en 70% te kiezen. De meest voorkomende hierin zijn:
- 1e jaar: 100% en 2e jaar: 70%
- 1e jaar: 70% en 2e jaar: 70%
Bij sommige verzekeraars is het ook mogelijk om het verzekerde percentage per half jaar in te regelen.
Dit is van toepassing bij sommige CAO’s.
2. Eigen risico periode:
Gedurende de gekozen eigen risico periode betaalt de werkgever zelf het loon door van een arbeidsongeschikte werknemer. Er is hierbij de keuze uit 10, 20, 30, 65 en 130 werkdagen. Na deze eigen risico periode ontvangt de werkgever een vergoeding vanuit de verzekeraar.
3. Werkgeverslasten meeverzekeren:
Over het brutoloon betaalt een werkgever ook altijd sociale verzekeringen en voorzieningen. Afhankelijk van de sector van het bedrijf, ligt dit gemiddeld tussen de 15% en 30%. Daarnaast zijn er ook altijd nog andere kosten die gewoon doorlopen wanneer een werknemer arbeidsongeschikt raakt. Het is mogelijk om deze kosten ook mee te verzekeren op de verzuimverzekering.
4. Wat kost een verzuimverzekering?
Uiteraard hangt dit af van heel veel factoren. Van de werkzaamheden, gemiddelde leeftijd tot en met het verzuim uit het verleden. Echter ligt de gemiddelde premie voor een verzuimverzekering tussen de 1,5% en 5,5% van de totale loonsom.
Lees hier meer over de gemiddelde kosten van een verzuimverzekering.
5. Ben ik verplicht om alle werknemers te verzekeren?
Het korte antwoord daarop is: Ja!
De verzuimverzekering wordt altijd afgesloten voor alle werknemers die op de loonlijst staan. Deze regel is er om selectie te voorkomen. Wanneer verzekeraars selectie wel zouden toestaan, ontstaat er de situatie dat werkgevers alleen de werknemers met een hoog risico profiel verzekeren. Het gevolg daarvan is dat verzekeraars veel moeten uitkeren waardoor uiteindelijk de premie voor geen enkele werkgever meer te betalen is. Om die reden is afgesproken dat alle werknemers op de verzuimverzekering moeten staan.
Er zijn twee situaties waar een uitzondering voor geldt:
- No Riskpolis
Wanneer een werknemer een No-Risk status heeft, hoeft deze werknemer niet op de verzuimverzekering gezet te worden. Lees hier meer over de No-riskpolis. - Oproepkrachten
Er zijn enkele verzekeraars die wel de mogelijkheid bieden om oproepkrachten uit te sluiten van de verzuimverzekering. Dit kan soms interessant zijn voor horeca bedrijven.
6. Waarom is het verstandig om een verzuimverzekering te vergelijken?
De vraag lijkt een open deur, maar naast de premie zijn er ook grote verschillen in de polisvoorwaarden. Hoeveel loon kan ik per werknemer maximaal verzekeren? Ga ik meer premie betalen wanneer ik een zieke werknemer heb? Hoe snel verandert mijn premie wanneer ik een nieuwe werknemer in dienst neem of uitdienst gaat? Enkele voorbeelden om aan te geven dat er vele verschillen bestaan tussen de verzekeraars. Uiteraard helpen wij graag bij al deze vragen. Kortom, altijd de verzuimverzekering vergelijken.
7. Welke gegevens zijn er nodig om een verzuimverzekering te vergelijken?
Om een verzuimverzekering te vergelijken hebben wij eerst een goed beeld nodig van de organisatie. Hoelang is er al personeel in dienst en hoe ziet de toekomst er uit? Heeft de onderneming al te maken gehad met verzuim? Al dit soort vragen maakt dat wij al een eerste goede inventarisatie kunnen maken van de wensen en behoefte van de klant. Daarnaast hebben wij ook de onderstaande gegevens altijd nodig.
Benodigde gegevens om een verzuimverzekering te vergelijken:
- Bedrijfsnaam en activiteiten
- Beperkte werknemers gegevens (Geslacht, leeftijd, bruto loon en datum in dienst)
- Arborapportages waarin het verzuimpercentage van de laatste 3 jaar te herleiden is
In sommige situaties kan het voorkomen dat er nog geen arbodienstverlener is. Soms doordat dit simpelweg is vergeten maar het kan ook pas de eerste werknemer zijn die in dienst komt. In dit soort situaties kunnen we dan ook geen arborapportages uit het verleden overhandigen. De werkwijze bij verzekeraars is dan dat zij zullen rekenen met het gemiddelde verzuim in de desbetreffende sector.
Lees hier meer over welke factoren van invloed zijn op de verzuimverzekering.
- Altijd direct persoonlijk contact
- Altijd een onafhankelijk voorstel en advies
- 9.8 klanttevredenheidsscore