Loondoorbetaling bij ziekte met onbepaalde tijd contract
Bij een contract voor onbepaalde tijd betaalt u maximaal twee jaar lang minimaal 70% van het loon door. De CAO of het arbeidscontract is leidend, dus u betaalt het percentage loon door dat daarin vermeld staat (ook als dit hoger is dan de wettelijk voorgeschreven 70%).
Werknemers hebben in het eerste jaar recht op minimaal het minimumloon. U moet het door te betalen loon aanvullen tot het minimum als de voorgeschreven 70% (of meer) minder is dan het minimumloon.
U hoeft in het tweede jaar niet aan te vullen tot het minimumloon.
Loondoorbetaling bij ziekte met bepaalde tijd contract
Bij een tijdelijk contract betaalt u maximaal twee jaar lang minimaal 70% van het loon door, zolang het contract loopt. Zodra het contract afloopt vervalt de verplichting tot loondoorbetaling bij ziekte. Zolang het contract loopt gelden dezelfde regels als bij een contract voor onbepaalde tijd.
Loopt het tijdelijke contract af tijdens ziekte? U moet dan bij het UWV melden dat een werknemer ziek uit dienst gaat. De werknemer kan vervolgens zelf mogelijk een ziektewetuitkering aanvragen.
Loondoorbetaling bij ziekte voor een oproepkracht
De regels rondom de loondoorbetaling van oproepkrachten zijn afhankelijk van veel variabelen. Voorbeelden hiervan zijn: Is het het eerste jaar waarin de oproepkracht werkzaam is bij het bedrijf, is er wellicht sprake van een voorovereenkomst. Als dit niet het geval is, moeten in ieder geval de uren doorbetaald worden waarvoor de werknemer al was ingeroosterd. Vervolgens kan het mogelijk zijn dat de werkgever ook het gemiddelde loon van de afgelopen drie maanden moet doorbetalen.