Blog

Loondoorbetaling bij ziekte: Wat zijn de regels?

Verzekeringvooruwbedrijf Cliff Hogendoorn 20 juni 2024
U bent als werkgever wettelijk verplicht tot loondoorbetaling bij ziekte. De wet verplicht u om maximaal twee jaar lang minimaal 70% van het loon door te betalen. De precieze regels en voorwaarden hangen af van het type contract dat een werknemer heeft. Er gelden verschillende verplichtingen bij een contract voor onbepaalde tijd, bepaalde tijd en voor oproepkrachten. We zetten alle informatie op een rij en leggen uit hoe de loondoorbetalingsverplichting in de praktijk werkt. Daarnaast leggen we uit of u kunt wisselen van verzuimverzekering op het moment dat er één of meerdere werknemers arbeidsongeschikt zijn.

Hoe werkt de loondoorbetalingsverplichting?

De loondoorbetalingsverplichting geldt in de basis voor alle werkgevers en voor al hun werknemers. Houd er rekening mee dat u het loon moet doorbetalen én dat u verantwoordelijk bent voor de re-integratie. Blijf daarom met uw zieke werknemer in gesprek. Soms lukt het op die manier om het verzuim te beperken.

Tijdens het eerste ziektejaar betaalt u minimaal 70% van het loon. Als dat minder is dan het minimumloon vult u het loon aan tot dit minimum. Let op: deze 70% is het minimum. Wanneer een bedrijf gebonden is aan een CAO, kijk dan goed water in de CAO staat. Vaak staan hier namelijk extra bepalingen omtrent percentage wat doorbetaald dient te worden. Indien een CAO niet van toepassing is, controleer dan ook het arbeidscontract. Hier kan mogelijk ook een ander percentage dan het minimum van 70% zijn afgesproken. Ook blijft de werkgever de pensioenpremie en het vakantiegeld doorbetalen.

Tijdens het tweede jaar betaalt u minimaal 70% van het loon. U hoeft dat niet aan te vullen tot het minimumloon. Als het bedrag lager is dan het minimum kan de werknemer recht hebben op een toeslag van het UWV.

Het is belangrijk om bij een zieke werknemer de juiste stappen te zetten omtrent re-integratie. Gebruik hiervoor de stappen die in de Wet Verbetering Poortwachter staan.

 

Hoe werkt wachtdagen bij ziekte?

In de meeste gevallen betaald de werkgever vanaf de 1e ziektedag het loon door. Het komt soms voor dat er in het arbeidscontract of CAO staat dat er maximaal twee wachtdagen gelden. Over die wachtdagen hoeft de werkgever geen loon door te betalen.

Deze wachtdagen gelden echter niet voor iedere ziekmelding. Zit er tussen de ziekteperiodes van de werknemer minder dan 4 weken, dan telt dit als 1 ziekteperiode. In zo’n geval mag bij de tweede ziekmelding niet opnieuw de wachtdagen ingezet worden.

 

Loondoorbetaling bij de drie contractvormen: Onbepaalde tijd, bepaalde tijd en oproepkrachten

Hoe de loondoorbetaling bij ziekte precies is geregeld hangt af van het type contract van een werknemer. We zetten de specifieke regels op een rij voor een onbepaalde tijd, bepaalde tijd en voor oproepkrachten.

Loondoorbetaling bij ziekte met onbepaalde tijd contract

 

Bij een contract voor onbepaalde tijd betaalt u maximaal twee jaar lang minimaal 70% van het loon door. De CAO of het arbeidscontract is leidend, dus u betaalt het percentage loon door dat daarin vermeld staat (ook als dit hoger is dan de wettelijk voorgeschreven 70%).

 

Werknemers hebben in het eerste jaar recht op minimaal het minimumloon. U moet het door te betalen loon aanvullen tot het minimum als de voorgeschreven 70% (of meer) minder is dan het minimumloon.

U hoeft in het tweede jaar niet aan te vullen tot het minimumloon.

Loondoorbetaling bij ziekte met bepaalde tijd contract

 

Bij een tijdelijk contract betaalt u maximaal twee jaar lang minimaal 70% van het loon door, zolang het contract loopt. Zodra het contract afloopt vervalt de verplichting tot loondoorbetaling bij ziekte. Zolang het contract loopt gelden dezelfde regels als bij een contract voor onbepaalde tijd.

 

Loopt het tijdelijke contract af tijdens ziekte? U moet dan bij het UWV melden dat een werknemer ziek uit dienst gaat. De werknemer kan vervolgens zelf mogelijk een ziektewetuitkering aanvragen.

Loondoorbetaling bij ziekte voor een oproepkracht

 

De regels rondom de loondoorbetaling van oproepkrachten zijn afhankelijk van veel variabelen. Voorbeelden hiervan zijn: Is het het eerste jaar waarin de oproepkracht werkzaam is bij het bedrijf, is er wellicht sprake van een voorovereenkomst. Als dit niet het geval is, moeten in ieder geval de uren doorbetaald worden waarvoor de werknemer al was ingeroosterd. Vervolgens kan het mogelijk zijn dat de werkgever ook het gemiddelde loon van de afgelopen drie maanden moet doorbetalen.

Mijn werknemer is ziek. Kan ik wisselen van verzuimverzekering?

Een verzekeraar dekt, onder andere, de kosten voor loondoorbetaling bij ziekte. Is het tijdens langdurige ziekte van één of meerdere werknemers mogelijk om over te stappen naar een andere verzekeraar?

Het korte antwoord hierop is: Ja. Op de verzuimverzekering zit een zogenoemde uitloopdekking. We leggen hieronder uit waar u op moet letten.

Uitloopdekking bij verzekeraar
Het is in de meeste gevallen geen probleem om tijdens ziekte te wisselen van verzuimverzekering. U kunt in dat geval gebruik maken van een uitloopdekking. Dat betekent dat de oude verzekeraar de uitkering voor de zieke werknemer gewoon blijft doorbetalen. U betaalde namelijk premie voor het risico dat er op dat moment een werknemer mogelijk arbeidsongeschikt kon raken.  De nieuwe verzekeraar is dan verantwoordelijk voor alle nieuwe ziektegevallen van werknemers die niet arbeidsongeschikt zijn.

 

Geen uitloopdekking bij arbodienstverlening
Een arbodienst kent geen uitloopdekking zoals bij de verzuimverzekering. Zodra je wisselt van arbodienstverlener stopt de dienstverlening. Houd er rekening mee dat u als werkgever verantwoordelijk bent voor het overdragen van de dossiers aan de nieuwe arbodienst. Let er ook op dat een zieke werknemer toestemming moet geven om het dossier over te dragen aan de nieuwe arbodienst.
Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om bij dezelfde arbodienst te blijven, maar alsnog over te stappen naar een andere verzekeraar.

 

 

Conclusie
MG_2313-fotostudio7-scaled-aspect-ratio-128-128
Cliff Hogendoorn
Adviseur
Eenvoudig uw verzuimverzekering vergelijken?
Kom direct in contact met Cliff
Wij helpen ondernemers met het vergelijken en adviseren van de best passende verzuimverzekering. Doe een aanvraag of plan een gesprek in met een adviseur.

Waarom samenwerken?

Altijd een onafhankelijk voorstel en advies

Altijd direct persoonlijk contact

Beoordeeld met een 9.8 op basis van meer dan 60+ reviews

Adviesgesprek inplannen?

Liever direct advies?