Blog

Begrippenlijst Verzuimverzekering

Verzekeringvooruwbedrijf Cliff Hogendoorn 26 juni 2024
In de verzekeringsbranche houdt men ervan om vakjargon te gebruiken. Wij proberen vakjargon zo veel mogelijk te vermijden maar soms ontkomen we er niet aan. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van alle begrippen die gebruikt worden bij een verzuimverzekering. Dat is wel zo handig!

Eigen risico periode

De periode waarin de werkgever zelf het loon doorbetaald. Na de eigen risico periode ontvangt de werkgever een uitkering voor de arbeidsongeschikte werknemer. Let er op dat het bij de verzuimverzekering altijd gaat over werkdagen en niet gewone dagen. Er zal dus altijd gerekend worden met 5 werkdagen in de week.
Er is keuze uit: 10, 20, 30, 65, 130 of 260 werkdagen eigen risico.

Verzekerd percentage verzuimverzekering

Het verzekerde percentage wijst op welk percentage van het loon, van de arbeidsongeschikte werknemer, zal worden uitbetaald. Er is altijd een verzekerd percentage voor het 1e en 2e jaar. De mogelijkheden variëren vaak tussen de 100% en 70% aan verzekerde percentages per jaar. 

Werkgeverslasten

Naast het nettoloon dat een werkgever aan zijn personeel betaalt, dienen er ook nog verplichte loonheffingen betaald te worden aan de Belastingdienst. Dit zijn onder andere loonbelasting, premie AOW, ANW, Wlz, premie werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze kosten komen voor rekening van de werkgever. Het is mogelijk om deze werkgeverslasten via de verzuimverzekering mee te verzekeren.

Verzekerde loonsom

Voor iedere verzekering geldt altijd een verzekerd bedrag. Bij de verzuimverzekering heet dit de verzekerde loonsom. Dit is de totale loonsom van een bedrijf en daar bovenop eventueel meeverzekerde werkgeverslasten.

Premie percentage verzuimverzekering

Het premie percentage bepaald samen met de hoogte van de verzekerde loonsom de premie die een werkgever betaald voor een verzuimverzekering. Het premie percentage is een vertaling van het risico van de klant bij de desbetreffende dekking.

Poortwachtergarantie

Een garantie die een verzekeraar geeft als de werkgever toch een loonsanctie krijgt van het UWV. Deze garantie geeft de verzekeraar alleen als de verzuimverzekering en arbodienstverlening in één pakket zijn afgesloten.

 

Lees hier meer over Poortwachtergarantie

Loonsanctie UWV

Op het moment dat een werkgever zich niet heeft gehouden aan alle verplichtingen volgens de Wet Verbetering Poortwachter, kan het UWV een loonsanctie opleggen. Na de loondoorbetalingsplicht van de werkgever, kan het UWV de werkgever verplichten om maximaal 1 jaar langer het loon door te betalen.

Wet Verbetering Poortwachter (WVP)

In de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) staan alle re-integratieverplichtingen waar een werkgever zich aan moet houden op het moment dat een werknemer arbeidsongeschikt is.

Loonbegrip Verzuimverzekering

Er zijn verschillende loonbegrippen voor een werkgever. Voor de verzuimverzekering wordt vaak het loonbegrip SV Loon of Loon voor werknemersverzekeringen aangehouden. Bij sommige verzekeraars is het ook mogelijk om enkel het bruto loon inclusief vakantiegeld te verzekeren.

Verzamelloonstaat

Een verzamelloonstaat is een overzicht van de jaarloongegevens van alle werknemers van een bedrijf. Het overzicht geeft inzicht in het loon, afgedragen loonheffingen en belastingen per werknemer in een bepaald jaar. Veel verzekeraars vragen de verzamelloonstaat op om een naverrekening in orde te maken. De verzamelloonstaat kan opgevraagd worden bij de accountant of salarisadministrateur.

Arbodienstverlening / Arbodienstverlener

Eén van de belangrijkste taken van een arbodienstverlener is het ondersteunen van werkgevers en werknemers bij verzuimbegeleiding. Een werkgever heeft verschillende verplichtingen omtrent een zieke werknemer. Dit gaat van het inschakelen van een bedrijfsarts tot het helpen met re-integreren. Bij al deze facetten helpt een arbodienstverlener om te voldoen aan alle wettelijke verplichtingen.

Naverrekening Verzuimverzekering

De meeste verzekeraars werken met een naverrekening voor de verzuimverzekering. Dit werkt hetzelfde als bij het gas- en energiecontract wat iedereen heeft. Je stelt vooraf een loonsom vast waarover premie betaald gaat worden. Zodra er wijzigingen zijn in het werknemersbestand, zal dit niet terug te zien zijn in de maandelijkse premie. Eén keer per jaar, vaak tussen februari en april, vraagt de verzekeraar een verzamelloonstaat op. Op basis hiervan zal er een naverrekening plaatsvinden van het jaar daarvoor. 

Casemanager Verzuimverzekering

Een casemanager zorgt ervoor dat er voortgang is in het re-integratieproces van een arbeidsongeschikte werknemer. De casemanager houdt in de gaten dat zowel werkgever, werknemer als arbodienstverlener op tijd alle benodigde acties onderneemt. Op het moment dat de verzuimverzekering en arbodienstverlening in één pakket wordt afgesloten, zal enkel bij een MKB Verzuim Ontzorgverzekering de casemanager standaard in de dienstverlening inbegrepen zijn.

Arbeidsdeskundige

Een arbeidsdeskundige onderzoekt samen met de werkgever en arbeidsongeschikte werknemer welke mogelijkheden er zijn om weer gedeeltelijk of volledig aan het werk te gaan.

MKB Verzuim-ontzorgverzekering

De MKB Verzuim-ontzorgverzekering is een verzuimverzekering gecombineerd met een arbodienstverlener. De MKB Verzuim-ontzorgverzekering kenmerkt zich doordat werkgevers volledig ontzorgd worden wanneer een werknemer arbeidsongeschikt is. Een speciale casemanager zorgt ervoor dat administratieve taken rondom het verzuim uit handen worden genomen van de werkgever.

 

Lees hier meer over de MKB Verzuim-ontzorgverzekering

Interventievergoeding

De bedrijfsarts kan een bepaalde interventie voor de arbeidsongeschikte werknemer adviseren. Vaak is dit om te zorgen dat de arbeidsongeschikte werknemer beter en sneller terug kan keren in het arbeidsproces. Aan deze geadviseerde interventies zitten kosten verbonden. Afhankelijk van de verzuimverzekering vergoed een verzekeraar deze interventies volledig, gedeeltelijk of niet.
Een aantal voorbeelden van interventies zijn: mediation traject, sessies bij een psycholoog of behandelingen bij een fysiotherapeut.

Sectorindeling Belastingdienst

Ieder bedrijf met personeel wordt door de Belastingdienst in een sector ingedeeld. Er zijn totaal 69 sectoren die per bedrijfstak zijn op te delen. De ingedeelde sector volgens de Belastingdienst is een belangrijke factor voor de verzuimverzekering. Per sector verschilt namelijk ook het gemiddelde verzuim waar verzekeraars rekening mee houden bij het bepalen van de premies.

Arborapportages / Verzuimrapportages

Alle ziekmeldingen binnen een organisatie dienen altijd doorgegeven te worden aan de arbodienstverlener. De arbodienstverlener heeft dan ook een goed overzicht van het verzuim binnen een organisatie. De arbodienstverlener kan arborapportages overhandigen die inzicht geven in het verzuim van een organisatie binnen een bepaalde periode.

SBCA

De volledige naam maakt waarschijnlijk al veel meer duidelijk, namelijk: Stichting Beheer Certificatieregeling Arbodiensten. De SBCA controleert en beoordeelt arbodienstverleners op hun kwaliteit en interne processen. Op het moment dat dit op orde is, kan een arbodienstverlener het keurmerk SBCA uitdragen. Veel verzuimverzekeraars eisen ook dat een arbodienstverlener met wie de werkgever samenwerkt, SBCA gecertificeerd is.

Arbeidsongeschiktheidspercentage

Het arbeidsongeschiktheidspercentage geeft aan in welke mate een werknemer arbeidsongeschikt is. De bedrijfsarts stelt het arbeidsongeschiktheidspercentage vast.

Verzuimverzekering Conventioneel

De verzuimverzekering conventioneel kenmerkt zich door een eigen risico te gebruiken in de vorm van dagen (tijd). Hierbij is er een keuze uit: 10, 20, 30, 65, 130 of 260 werkdagen eigen risico.

Lees hier meer over een Verzuimverzekering Conventioneel

Verzuimverzekering Stop-Loss

De verzuimverzekering Stop-loss kenmerkt zich door een eigen risico te gebruiken in de vorm van een bedrag. Ook wel eigen behoud genoemd. Door middel van dit eigen behoud staat vast tot welk bedrag een bedrijf zelf het loon van de zieke werknemers door moet betalen. Alles boven dit bedrag, zal voor rekening van de verzekeraar komen.

Lees hier meer over een Stop-Loss Verzuimverzekering

Loondoorbetalingsplicht

Voor werknemers die de AOW-leeftijd zijn gepasseerd, geldt er een andere loondoorbetalingsverplichting. Sinds 01-07-2023 hoeft de werkgever maar 6 weken het loon door te betalen van AOW gerechtigde werknemers. Voor 01-07-2023 was dit 13 weken.

Eindleeftijd werknemers verzuimverzekering

Op de verzuimverzekering is de AOW-leeftijd standaard de eindleeftijd.

Maximale uitkering verzuimverzekering

Dit kan per verzekeraar verschillen, maar bij de meeste partijen is dit € 125.000 per jaar exclusief mogelijk meeverzekerde werkgeverslasten.

Conclusie
MG_2313-fotostudio7-scaled-aspect-ratio-128-128
Cliff Hogendoorn
Adviseur
Eenvoudig uw verzuimverzekering vergelijken?
Kom direct in contact met Cliff
Wij helpen ondernemers met het vergelijken en adviseren van de best passende verzuimverzekering. Doe een aanvraag of plan een gesprek in met een adviseur.

Waarom samenwerken?

Altijd een onafhankelijk voorstel en advies

Altijd direct persoonlijk contact

Beoordeeld met een 9.8 op basis van meer dan 60+ reviews

Adviesgesprek inplannen?

Liever direct advies?