Hoe zit dat precies?
Een verzuimverzekering heeft als doel om de onderneming te beschermen tegen langdurig verzuim. Het woord langdurig is hierbij van groot belang. Het is dus van belang om dit in gedachten te houden bij het bepalen van de dekking.
De premie van een verzuimverzekering wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Op sommige kunt u invloed uitoefenen, op andere niet. De factoren waarop u geen invloed heeft zijn onder andere:
Factoren waar u geen invloed op heeft:
- Soort werkzaamheden van uw werknemers
- Gemiddelde leeftijd van uw werknemers
- Gemiddelde verzuim van de afgelopen 3 jaar
Daarnaast zijn er ook factoren waar uw wel invloed op heeft. Deze factoren hebben betrekking tot de dekking
Factoren waar u wel invloed op heeft:
- Verzekerd percentage van het bruto loon
- Eigen risico periode
- Werkgeverslasten wel/niet meeverzekeren
In dit artikel gaan we dieper in op de factoren waar u wel invloed op heeft. Hoe maakt u de beste keuze? En heoveel valt er precies te besparen op uw verzuimverzekering?
1. Verzekerd percentage
Laten we beginnen met het verzekerde percentage van het brutoloon. Dit percentage houdt in hoeveel procent u van het bruto loon uitgekeerd krijgt wanneer uw werknemer arbeidsongeschikt is. De meest voorkomende dekking is 1e jaar: 100% en 2e jaar: 70%. Wanneer de financiële situatie het toelaat, kan het interessant zijn om te kijken naar een andere dekking. Zo kunt u er ook voor kiezen om zowel het 1e als 2e jaar 70% als dekking aan te houden. Doordat de verzekeraar niet het volledige loon hoeft uit te keren, zal ook uw premie dalen.
Om deze optie te overwegen adviseren wij altijd om goed te kijken naar de volgende twee punten:
- Bekijk goed welk percentage u verplicht bent om door te betalen wanneer uw werknemer arbeidsongeschikt is. In het arbeidscontract of CAO kunnen hier bepalingen over in staan. Wellicht is een percentage van 1e jaar: 70% en 2e jaar: 70% al afgesproken. Het zou dan onnodig zijn om het 1e jaar 100% te verzekeren
- Wanneer u verplicht bent om het 1e jaar 100% door te betalen en overweegt om 70% te verzekeren, bekijk dan goed of dit financieel haalbaar is. Lukt het om de overige 30% gedurende het eerste jaar uit eigen middelen aan te vullen?
Maar de belangrijkste vraag is: Hoeveel bespaart dit precies?
Gemiddeld ligt de premie, bij een dekking van 70% t.o.v. 100% in het eerste jaar, zo’n 27% lager.
2. Eigen risico periode
Tijdens de eigen risico periode is de onderneming zelf verantwoordelijk voor de loondoorbetaling wanneer een werknemer arbeidsongeschikt is. Voor deze eigen risico periode bieden verzekeraars de keuze uit 10, 20, 30, 65 of zelfs 130 werkdagen. Logischerwijs daalt de premie wanneer de onderneming kiest voor een langere eigen risico periode. De belangrijkste vraag is alleen, hoeveel bespaart een langere eigen risico periode dan?
In de onderstaande tabel hebben wij een overzicht gemaakt van de gemiddelde besparing per verhoging van het eigen risico periode.
Besparing bij langere eigen risico:
- 10 werkdagen – Basis premie
- 20 werkdagen – +- 10% besparing t.o.v. basis premie
- 30 werkdagen – +- 20% besparing t.o.v. basis premie
- 65 werkdagen – +- 50% besparing t.o.v. basis premie
- 130 werkdagen – +- 75% besparing t.o.v. basis premie